L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Gezoem in Leuven.

geschreven op 2/03/2017

Ik ben geen racist, ik ga niemand een hand weigeren omdat zijn of haar kleur me niet aanstaat! Ik ben geen geen pro-Trump, geen pro-Poetin of pro-Erdogan, geen Kim Jong-un, Bashar al-Assad, Joseph Kabila, Victor Orban ... de lijst is eindeloos lang, ge kunt er nog veel namen aan toevoegen en hun aantal groeit onrustwekkend snel. Wacht maar totdat een deel van de anderhalf miljard Chinezen de westerse wereld zal overspoelen en financiëel inpalmen, de pro-trumpkes en al die andere pro’s gaan er niet goed van zijn.  Ik kan dat niet begrijpen, wat heeft in Godsnaam (voor mijn part mag het ook Allah zijn) iemand als bv. commissaris Jinnih Beels uit het Mechelse politiekorps misdaan zodat een collega commisaris haar weigert de hand te drukken wegens iets donkere kleur? Als er onder mijn lezers mensen zijn met een allergie voor allochtonen, dat ze bij deze rechtstaan en zich kenbaar maken, ze worden geschrapt van mijn bloglijst.  Misschien ga ik daardoor de helft van mijn lezerspubliek verliezen? Ik denk het niet, om te genieten van mijn schrijfsels moet je een minimum aan hersenen hebben en best ook een beetje een gevoel voor humor. Maar dat vreemd volk moet nu ook niet allemaal in Le Cassan komen wonen, mijn bijen houden van rust en als al de bloemen vertrappeld worden door een teveel aan volk dan hebben mijn beestjes ook geen eten meer.

Om te weten of een bijenkolonie het goed doet moet je je oor te luisteren leggen tegen de kast. Als er dan een druk gezoem te horen is zijn ze goed bezig. Ja zeg, ik hoor begot niks, mijn oren moeten eerst terug gerepareerd worden want rechts ben ik helemaal doof en links is het een en al akoestieke miserie. Misschien zou het helpen als ik mij zo’n teut zou aanschaffen waarmee dokters in vroegere tijden probeerden in te schatten wanneer het kind zou geboren worden. Ik moet nog geduld hebben, er is een goeie kans dat ik ergens in mei een cochleair implantaat krijg en met dat toestel zou ik na de nodige oefeningen en na weeral veel geduld opnieuw (bijna) normaal kunnen horen. Ge wilt weten wat een cochleair implantaat is? Googelen mensen of anders hierop klikken.

Er is groot imkernieuws! In een niet nader te bepalen nabije toekomst wordt de FdOP opgericht! Dat staat voor “Fondation des OP’apiculteurs” en OP staat dan weer voor Opapiculteur en Papiculteur. Opapiculteur wordt de voorzitter en papiculteur de secretaris. Ik zou het liever omgekeerd hebben: papiculteur als voorzitter want dat is een man met heel veel ervaring in leiderschap en hij heeft ook veel te zeggen in het Groot Begijnhof in Leuven. Streefdoel is een super-ecologische bijenvereniging te starten in het Leuvense. Imker Staf Kamers, kunt ge ook op klikken, de verantwoordelijke voor een bijenhal in Abdij Park in Heverlee wordt ook geïnviteerd. En wie ik zeker niet zal vergeten is Lorin Parys, de misschien volgende burgemeester van Leuven. Die bijna toekomstige burgemeester zal dat niet kunnen weigeren want Lorin is de broer van de vrouw van Geert haar oudste zoon! Dus krijgen we in het bestuur een schrijver-imker opapiculteur, een toekomstige imker papiculteur, een zeer ervaren imker Staf Kamers en een burgemeester, ik mag Lorin zeggen. Bon, maar nu weet ge nog altijd niet waar de absolute meerwaarde van de FdOP uit bestaat!? Awel, papiculteur, die heel veel te zeggen heeft in het Groot Begijnhof zal iedereen daar verplichten om in hun tuintje, op hun terras, hun vensterbank, zelf links en rechts van hun voordeur stuifmeelrijke bloemen te zaaien of te planten. Of anders zal het inpakken zijn en wegwezen, zegt papiculteur. De burgemeester zal alle parken van Groot-Leuven bebloemen en beplanten, bv. met Tilia Henryana en Tetradium Daniellii bomen en ook zal hij alle inwoners verplichten om hetzelfde te doen op straffe van deportatie naar Aarschot waar sedert kort extra veel vervuilende bussen rijden.  Als ex-buschauffeur van De Lijn heb ik ook nog een voorstel: alle bussen die passeren aan een woning waar aan bijenkweek gedaan wordt, waar een bijenkast staat, worden omgeleid want nog teveel Lijnbussen stinken en maken te veel lawaai. Soms vind ik het jammer dat ik niet meer met de bus rijd want over De Lijn waren altijd boeiende verhalen te schrijven!
Maar we zijn er nog niet want er zijn een paar problemen. Opapiculteur woont in Frankrijk, iets te ver om alle bestuursvergaderingen bij te wonen en in het begijnhof mag niet zomaar vanalles gebeuren wegens beschermd en werelderfgoed. Geert en ikzelf zijn niet van plan om in Frankrijk te blijven wonen maar de verhuis zal toch niet voor morgen zijn. Op zich niet erg want aangezien ik als imker héél oud zal worden is er nog tijd zat. Tiens, papiculteur is van 1949, ik raad hem aan om niet lang meer te wachten om te imkeren zodat hij ook héél oud wordt en we samen het 20-jarig bestaan van de FdOP uitbundig en rollators-gewijze kunnen vieren.
Ik weet nog iemand die we moeten aanspreken: Henri Maria Dymphna André Laurent Torfs, afgekort tot Rik Torfs is de baas van de Leuvense Universiteit maar ook een bekend mediafiguur. Zo iemand zou perfect passen in onze planning, als ik het goed voorheb heeft hij ook iets in de pap te brokken in de universitaire kliniek van Leuven en daar zijn heel wat platte daken waarop bijenkasten kunnen geplaatst worden. Volgens mij kent hij al op zijn minst de basisbegrippen van het imkeren want hij heeft een boek geschreven: “Wie gaat er dan de wereld redden?”, de bijen natuurlijk en ook “Congregationele gezondheidsinstellingen”. Ik weet niet wat congregationele wil zeggen maar een bijenstand is duidelijk een gezondheidsinstelling. Waarschijnlijk zal hij als rector weinig vrije tijd hebben maar Rik Torfs is geboren in 1956, wordt het dan niet stillekesaan tijd dat hij aan zijn pensioen begint te denken?
De FdP zal ook moeten personeel aanwerven om al die kasten in en rond Leuven na te kijken en honing te oogsten. Of nee, in plaats van die onbetaalbaar geworden Polen gaan we vrijwilligers zoeken, die gaan allang content zijn met een potje honing. En nog een laatste opmerking en dat geldt voor iedereen: haal het niet in je hoofd om kasten te plaatsen in het Dijlehof , vooruitziend als ik ben heb ik er al een aanvraag tot het installeren van twee kasten ingediend, alsook een kamer op de tweede verdieping en een rollator.