L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Top Bar Hive.

geschreven op 3/12/2015

Vijfentwintig september 2015 ben ik onder het chirurgisch mes gegaan, in het St. Augustinusziekenhuis in Antwerpen, afdeling NKO. Omdat er redelijk wat te repareren viel aan mijn rechter oor hebben ze dat eens grondig bekeken. Tijdens een zes uur durende operatie heeft de chirurg goed werk geleverd en zowat alles dat hij tegenkwam, bv. trommelvlies, hamer, aambeeld, stijgbeugel, enz. heeft hij eruit gegooid en vervangen. De operatie is goed geslaagd en nu moet ik veel geduld hebben, zeker 3 tot 4 maanden voor alles (eventueel) terug werkt. Ondertussen behelp ik mij de nodige keren met “wablief” en soms al eens met “wuk”, maar dan tegen West-Vlamingen. Tegen de buren, dorpsgenoten of Fransen tout court ligt dat iets moeilijker. Als ik zeg: “pardon?” dan denken ze dat ik hen niet verstaan heb en dat is niet helemaal waar. Een paar dagen terug ging ik een brief afgeven in de post van La Fouillade (op 14 km en het dichtstbijzijnde postkantoor voor ons). De dame achter het loket zei iets waarop ik zei dat ik haar niet verstaan had.  Spontaan en heel klantvriendelijk schakelde ze over op de Engelse taal in de hoop dat die “tourist” daar beter mee overweg kon. Waarop ik zei, in de Franse taal natuurlijk, dat ik haar wel verstond maar niet begreep wegens een probleem met mijn oren.  Enfin, redelijk ingewikkeld want ik hoor dat ze iets zeggen maar ik versta ze niet, of is het omgekeerd? Mijn audio-systeem heeft blijkbaar nogal wat tijd nodig om terug normaal te functioneren. 
Gelukkig is het nu winterperiode en dus zeer rustig in Le Cassan en wijde omgeving zodat ik weinig moet proberen te verstaan en mij ten volle kan concentreren op de imkerij. Alhoewel, in de winter mogen die beestjes niet gestoord worden, dan koelt de kast teveel af. Eigenlijk moet het minstens 15° en nog beter 18° zijn voor je er terug mag “invliegen”. Dan heeft Geert meer geluk met haar patchwork-hobby, patchen is niet temperatuur gebonden en kunt ge altijd doen. En wat doet een mens die moeilijk kan stilzitten dan? Weeral bijenkasten maken.
PC130002 PC130007 PC130008 PC130009
Deze keer zijn Keniaanse bijenkasten, ook “Top Bar Hive” genoemd, nog niet zo bekend maar wel meer en meer in gebruik door hobbyisten in verschillende landen. Het is een super bij-vriendelijke kast, eerder kist waar de nadruk niet ligt op het maximaal oogsten van de honing maar op het welleven van de bijen. De kast is langwerpig (ongeveer 1 meter lang) en wordt niet voorzien van voorgevormde raten met was. Omdat ze heel eenvoudig te maken zijn, eventueel met oude palletplanken (om de kosten te drukken) werden ze oorspronkelijk, en nu nog natuurlijk, gebruikt in Kenia en andere Afrikaanse landen. Als ge er meer wilt van weten, tik op ”Keniaanse bijenkasten” en ge vindt alle informatie. Ikzelf ga in de meimaand een dag stage volgen bij een imker in de Pyreneeën die dergelijke kasten in gebruik heeft. Voor niet imkers: zo’n Keniaanse kast kan ook gebruikt worden als wieg om er lieve babytjes in te leggen en als die kleine mormels te veel krijsen: deksel toe!

Mijn streefdoel is volgend seizoen te imkeren met 4 klassieke bijenkasten en 2 Keniaanse bijenkasten. Eigenlijk zijn mijn klassieke kasten niet zo klassiek maar omdat ik het gesleur met die loodzware houten bijenkasten te pijnlijk vond voor mijn rug heb ik me twee kunststof Nicot kasten aangeschaft. Die kasten zijn treffelijk betaalbaar, 87 euro en in promotie kreeg ik er nog de ramen bij. Over het samengaan van plastiek en bijen kan men lang discuteren maar de jaren hebben bewezen dat de bijen zich er prima in thuisvoelen, ze wegen minder dan de helft van houten kasten en zijn gemakkelijk te onderhouden. PC150026. Voorlopig is één kolonie verhuisd naar zo’n Nicot kast, volgende lente verhuis ik ook de bijen van de andere houten kast.
Volgend jaar, of beter gezegd volgend bijen-seizoen belooft boeiend te worden want buur Roger wil zich toeleggen op het houden van bijen in (holle) boomstammen. Eén heeft hij er al, met bijen in.  P5070002 Op de foto ziet ge een soort vogelkooitje op de stam, dat diende om frelons te vangen maar dat is een beetje mislukt. Trouwens, die frelons of “Aziatische hoornaars” zijn hier een echte plaag. 
Geef toe, volgend jaar wordt boeiend: een combinatie van boomstammen, palletplanken en plastiek, waar het op aankomt is niet het oogsten van kilo’s honing maar wel het houden van grote, gezonde bijenkolonisch. Ik ben heel benieuwd of we erin gaan slagen