L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Wie schrijft die blijft.

geschreven op 27/05/2018

En aangezien ik nog wat wil blijven, terug een blogartikel.
Het is ook wat uit eigenbelang, de honingoogst nadert en wat informatie kan geen kwaad. Wie een potteke “zjièm” wil mag zijn naam opgeven maar dat geeft helemaal geen zekerheid of je dat potteke ook gaat krijgen: opabus wikt maar de bij beschikt. Tot nu toe is het geen succes, te lange winter en de lente trekt op niks, voor 1 dag zon krijgen we 4 dagen regen.
Tien moederkasten (des ruches mère) heb ik ondertussen plus deze meimaand acht gerecupereerde zwermen, waarvan 4 van dezelfde kast, dat maakt 18 volkeren.Daar kruipt al redelijk veel tijd in, de rest van de tijd heb ik nodig voor het maken van Kenyaanse kasten, Top Bar Hives of des ruches horizontales en ook om te scrabbelen met Geert.  Mijn zelfgemaakte kasten verkopen vrij vlot, 9 stuks tot nu toe. En met die opbrengst heb ik me de betere honingslinger aangeschaft alsook een luchtdoorlatend, ventilerend imkerpak: “eine Imkerjacke aus luftdurchlässigem Netzgewebe “, komt van Slovenië. Doe anders maar eens een overall met handschoenen aan en loopt daar een namiddag mee rond in volle zon: ge zwemt in het zweet en dat geeft heel veel dorst. Drinken met zo’n pak aan gaat niet, laat staan een sigaret roken. In een verstrooid moment (een van de vele) heb ik dat eens geprobeerd, die sigaret, ferm gat in mijn pak gebrand. Misschien moet ik aan Geert vragen om een pak te maken met een rookluikje ter hoogte van mijn mond en een mogelijkheid om een drinkfles op mijn rug te dragen, met zo’n slangetje aan, zoiets waar Compostella-wandelaars onderweg aan lebberen. Wat ik me afvraag, mag daar dan alleen water in of mag het ook gin-tonic zijn?
Tiens, eigenlijk heb ik een honingslinger niet direct nodig, ik verkies de honing op het gemakske uit de raten te laten lopen middels mijn honingpers. Niet dat die superslinger niet van pas komt, als ik een zeldzaam moment heb van teveel energie dan ga ik mijn werkkot, imkerkot binnen en draai vijf minuten als een gek aan die slinger, er ontbreekt nog een toerenteller op.
Zou ik verder doen met de blog of zou ik een boek schrijven over imkeren? Niet dat ik nu alles weet over het imkeren, verre van, maar de vele boeken die ik liggen heb over de imkerij zijn allemaal zo serieus en spreken elkaar regelmatig tegen. Ge weet wel: 10 imkers is gelijk aan 11 meningen. Zoals buur Roger, de tegenstellingen tussen Roger en mijzelf kunnen niet groter zijn. De 68-jarige buur zweert bij de werkwijze van zijn opa zaliger en, nou ja, ik ben daar niet mee akkoord. Ik heb nog maar 1 kast verloren (een zwerm van begin mei) terwijl hij al teveel biekes kwijt is. Toen zijn opa nog leefde was er geen roundup, geen monocultuur, geen varoa, werden geen bijen ingevoerd van zowat overal ter wereld en ik zal nog wel iets vergeten. Die beestjes moeten verzorgd worden, verwend en gekoesterd.
Ik vergeet altijd iets, er staan ook 2 bijenkasten in België, bij Ilse van de Koningsbemde en in Ilse heb ik nu eens 100% vertrouwen, of toch in haar 1 hectare groot bijenparadijs. Het blijft echter bang afwachten, Ilse heeft een landbouwer-buur die graag wat vergif rondspuit, vorig jaar in oktober hebben haar bijen dat niet overleefd. Waarschijnlijk staat bij die boer een groot vat met verdelgingsmiddel, zouden we dat niet stiekem tijdens nachtelijke uren kunnen laten leeglopen en vervangen door water? Eens over nadenken. Van wie ik ook zeker ben dat er zonder onkruidverdelger wordt gewerkt is een groenten- en bloemenkweker in Flauzins, op 4 km van bij ons. Er staan daar sedert een paar weken 3 opabuskasten (opapiculteurkasten) en als ik er op bijeninspectie ga om te zien of de bijen goed bezig zijn en je ziet man en vrouw tussen de rijen groenten het onkruid uittrekken, dan maak ik me geen zorgen: bijen, hommels, vlinders, alle bestuivers zullen het er goed hebben.

Ga ik verder doen met de blog of een boek schrijven? “Opapiculteur” als auteur van een bijenboek, dat klinkt niet, laat staan “opabus”.  Trouwens, zou ik wel een boek schrijven? Een boek met iets of wat inhoud moet minstens 100 bladzijden tellen, dat zijn pakweg 75 blogartikels. Met een bijenboek ga ik de eeuwigheid overleven, zeker weten, of dat met 75 extra schrijfsels ook zal lukken? Zeer twijfelachtig. En er bestaat al een blogboek, Buzzy Willy of zoiets, het verkoopt voor geen meter!

Heel goed nieuws: er is toch al honing te krijgen, sorry, te kopen. Een kast (Lukas) heeft tegen alle verwachtingen in 15 kg honing geproduceerd. Met dank aan de H. Ambrosius, patroonheilige van de imkers.
Ok, die 15 kg honing is gisteren verdeeld in potjes van een halve kg en ook in bakjes raathoning van ongeveer een halve kg. Raathoning is niet geslingerd, niet geperst, komt recht uit de bijenkast en is nog verzegeld door de bijen. 2018-06-21_11-50-35Dat is pas een super honingproduct, voor de echte liefhebbers!
Ik vraag 8 euro per halve kilo honing. En niet in plastieken potjes, tophoning hoort in een glazen pot thuis en om de smaak optimaal te behouden: potjes van maximum een halve kilogram.  Voor die raathoning heb ik wat rondgekeken op internet, met 15 euro per halve kg. vraag ik zeker niet teveel. Sommige beroepsimkers durven toch wel gekke prijzen voor hun produkten vragen, je moet maar eens kijken op bv. Abeille et nature. Willen ze dat honing onbetaalbaar wordt?