L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Veel kleine centjes maken een grote euro.

geschreven op 10/10/2013

We waren aan het wandelen richting centrum. Het fototoestel steekt altijd in mijn rechterbroekzak, klaar voor gebruik. Blijkbaar moet de lus of het koordje of hoe noem je dat, zichtbaar geweest zijn want plots voelde ik iets verdwijnen uit mijn broekzak. Een jongeman wandelde ons rustig voorbij, zich duidelijk van geen kwaad bewust. Omdat er geen twijfel mogelijk was heb ik hem bij zijn mouw gegrepen en het fototoestel gewoon terug uit zijn handen genomen. Allez, een beetje gauwdief loopt toch razendsnel weg, wel wetend dat die ouwe hem toch niet kan volgen? Die jongen stond er echt beduusd bij te kijken, je zou er kompassie mee gekregen hebben. Had ik wat Spaans gesproken dan had ik hem aangeraden eerst nog wat te oefenen om een minder belachelijk figuur te slaan.
Cusco is een heel mooie stad, leuk om door de straten en straatjes te wandelen, aangenaam om op een bank te zitten en “mensen te kijken”. Jammer genoeg is er een minpunt, een erg storend minpunt, je wordt voortdurend lastiggevallen door verkopers die allemaal dezelfde prullen verkopen, het houdt gewoon niet op! En aan bijna elk restaurant staat een ober buiten die je de menukaart onder de neus duwt. Arequipa krijgt ons voorkeur en komt op de eerste plaats.
Terwijl ik toch bezig ben, er is nog een minpunt, bijna een racistisch minpunt: als toerist betaal je dikwijls het tienvoudige van wat een Peruviaan betaalt. Ingang museum voor de Peruviaan: 10 sol, voor ons 80 sol. Toegang warmwaterbronnen voor hen 1 sol, wij betalen 10 sol. Trein naar de Macchu Pichu wij 105 $, zij 10 (tien) sol, het vliegtuig Cusco - Lima idem, enz ... enz .... We zouden dat ook eens moeten toepassen als zij naar Frankrijk of Belgiƫ komen, de toeristenprijs maal tien doen! Een simpel De Lijn ticket, oeps, 25 euro!
We hebben vandaag ons ticket voor de Macchu Pichu in orde gebracht. Schandalig duur, daar is iedereen mee akkoord. Als je de trein, de Peru-rail per kilometer berekent is dat de duurste van de wereld. Totale prijs per persoon, 193 US dollar! En pas op, dat is de goedkoopste formule voor toeristen! Omdat we de bussen beu zijn, zelfs de VIP bussen, hebben we ons vliegtuigticket Cusco - Lima ook gekocht: 135 US dollar per persoon, ook geen kattepis. Niks aan te doen, we komen boven ons vooropgesteld budget. Het feit dat we sedert Geert haar turista de goedkope lokale restaurants vermijden speelt natuurlijk ook niet in ons financieel voordeel. De vele collectivo’s die we nemen zijn wel supergoedkoop, maar ge weet: vele centjes .... Geert houdt trouwens alles nauwkeurig bij. Op het einde van de reis krijg je een kompleet overzicht: gemiddelde kostprijs per dag, totaal aantal uren bus, uren collectivo, uren taxi, zelfs de uren dat opabus te voet gestapt heeft.