L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Van alles.

geschreven op 24/06/2013


Bon, we gaan er maar weer werk van maken. Het is al kweetniethoelang geleden dat er nog nieuws uit L’Yserttout kwam en er is ondertussen veel gebeurd. Of het jullie ook interesseert is een andere zaak, soit, ik ken minstens drie mensen die vragen naar de blog.
Wat er niet gebeurd is: onze reis naar Peru. Het is te zeggen, nog niet want we zullen nu vertrekken op vrijdag 13 september en komen terug woensdag 16 oktober. Richard, dat is mijn vader, is overleden op 6 april en dat viel midden onze geplande Peru-reis, vandaar.
Is een vrijdag de dertiende een goede dag om een vliegtuigreis te maken? Ik weet wel dat ge op die dag niet onder een trap moogt lopen of ook geen zwarte kat een mot op haar muil moogt geven, maar moogt ge op vrijdag de dertiende wel 12 uur vliegen? Van Madrid naar Lima? In ieder geval, we hebben een goede reisverzekering genomen, als er iets gebeurt mogen we ten alle tijde onze droomreis opnieuw plannen.
Het voordeel, nou ja voordeel, van die 4 extra weken thuis is dat er veel gewerkt is, dat we zelfs voorstaan op ons schema, voorzover er voor gepensioneerden nog een werkschema bestaat. Het dak van het schuurtje is nu zoals een dak moet zijn, zie eerste foto en met dank aan Jef. Die is hier in regen en wind en bij temperaturen de Aveyron onwaardig een goeie week komen werken. Boven ligt nu overal kurk, comfortabel, aangenaam voor de blote de voeten en mooi, met dank aan Geert. Zie tweede foto. Het eerste terras ligt er, met de juiste paar cm helling en uitgevoerd met een chirurgische precisie. Met dank aan Frans, te bewonderen op de derde foto. (Het terras, niet Frans). Tenslotte is het schuurtje omgebouwd tot een werkplaats, atelier, 55 m2 bruikbare hobbyruimte en dit met dank aan mezelf. Om die gezamelijke arbeid, die vriendenarbeid nog wat beter te illustreren heb ik er nog twee foto’s bijgedaan, commentaar overbodig.
P6040144 P4200061 P6050153 P6230175

P5280009P6110166

Waarbij ge natuurlijk ziet dat er nog een terras moet gelegd worden, alleen, wie ga ik nu nog vinden die het aandurft om dat tweede terras te leggen? Zo vlak naast het perfecte werk van Frans? Ikzelf ga niet moeilijk doen, er mag al een tegel niet 100% waterpas liggen, of als er na een regenbui een plasje blijft staan, och kom, daar komen vogelkes dan van drinken of met hun vlerken in fladderen om zich te wassen. Ik vrees dat ik het zelf ga moeten doen, best alvast flink wat pillen Ibupropfen nemen tegen zere knieën. Waarbij ik nog altijd niet snap waarom al die mensen hier zo maar belangeloos komen helpen. Of het zou moeten zijn vanwege Geert haar gastvrije en superlekkere keuken. Of voor op tijd en stond een “bière au Picon”, de nieuwe nationale drank van Le Cassan. Men neme een koude fles bier, mag bv. een Kronenburg of een 1664 zijn, geen Heineken, ik heb het over echt bier, en daar doet men een scheut Picon bij. Zeer verfrissend en verslavend, er moeten hier de laatste paar maanden 6 à 7 flessen Picon verwerkt zijn! Ter nuttige informatie: een bière au Picon wordt vooral gedronken in Noord-Frankrijk, chez les Ch’tis.
Nog iets, er staat hier ook een nieuwe trap, gekocht in stukskes bij een groothandel (Lapeyre) en door opabus deskundig in elkaar geknutseld. De oude trap, de trap die Karel gemaakt had, is even deskundig gedemonteerd en doet nu dienst als vensterbanken in mijn nieuwe werkplaats. Allemaal goed bekeken van mij, ik word of ben een specialist in het recupereren van oude of tweedehandse materalen. En zeggen dat het ooit anders geweest is, maar dat was in mijn vorig leven.