L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Theth.

geschreven op 16/06/2015

We dachten vandaag naar Theth in het Albanese berggebied te rijden maar het werd ons afgeraden, niet haalbaar voor gewone auto’s. Bon, we zijn dan maar naar Lake Koman gereden, 55 km waarvan 10 km onverhard maar voor iedere auto haalbaar. Prachtige natuur, het Koman meer is de verplaatsing meer dan waard.
Wat vind ik vanavond op het internet? Betreffende Theth? “Starting from this Monday, 5 august 2014, the road was made accessible even for normal cars.” Zie website:Theth. Pech, we verlaten morgen Albanië, eerst nog een paar dagen kamperen in Montenegro en daarna een beetje de toerist uithangen in Kroatië.
Toen we terugreden van het Koman meer zijn we gestopt bij de “Shkoder Mask Factory”, de poort stond open en dus zijn we binnengereden. We werden ontvangen door de huidige directeur, een charmante man met helemaal niet de allures van een “big boss”. We mochten in het bedrijf rondlopen, rondkijken en als we vragen hadden, de patron sprak vlot Engels, Frans en Italiaans. Ieder masker is met de hand gemaakt in papier-maché, met een fijn penseeltje beschilderd en sommige met zilver- en of goudglitters afgewerkt, andere met veren of met belletjes, enfin, bekijk de foto’s op Venitiaanse Maskers . Er waren echte juweeltjes bij. Toen we vroegen of er ook te koop waren bracht hij ons naar een lokaal waar de muren volhingen met maskers, te koop vanaf 25 euro tot een paar duizend euro. Hadden we het niet gevraagd dan had de brave man niet eens gezegd dat ook privébezoekers een masker konden kopen. We hebben door onze gastheer een zeer betaalbaar exemplaar laten uitzoeken dat volgende maand zal te bewonderen zijn in Le Cassan.
Geert en ik voelden ons als toerist welkom in Albanië, we hebben nooit een gevoel gehad van onveiligheid en de gastvrijheid en behulpzaamheid van de bevolking zijn voorbeeldig. Er is nog veel armoede (de gemiddelde Albanees verdient 4 à 5 euro per dag) maar toeristisch is er een enorm potentiëel. Volgende zondag zijn er verkiezingen in dit land, laten we het beste hopen, de Albanezen verdienen beter.