L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Sneeuw en reisplannen.

geschreven op 20/01/2013

P1170001 P1170009
Prachtig nietwaar? Toch die ene dag dat de zon scheen. De zon is ondertussen verdwenen en het is vooral winderig en koud. Dus wat doet een mens dan? Binnenblijven en bv. onze Peru-reis voorbereiden.
We hebben de recenste Trotter en de Rough Guide, op mijn Sony e-reader staat de Lonely Planet en op de Apple laptop hebben we alle interessante internet-informatie. Vergeet ook de Perukaart niet die aan de muur gepunaist is. Geef toe, we zijn goed gewapend. We zoeken betaalbaar comfort, een deftige kamer met eigen badkamer en ook ontbijt. De tijd van slaapzalen in jeugdherbergen, de very basic, is aan ons niet meer besteed. 
Eerst zoeken we in de Trotter, dan kijken we in The Rough Guide voor “value for our money”, doen hetzelfde bij Lonely Planet om tenslotte reizigerscommentaar te raadplegen op internet. Vinden we hetzelfde hotel, gasthuis of Bed & Breakfast terug in onze verschillende naslagmogelijkheden, dan leggen we dat vast. Goedkoopste logement is in La Paz voor 18€. OK, La Paz ligt in Bolivië maar daar gaan we ook drie dagen naartoe, tenslotte is dat vanuit Peru vlot bereikbaar. Het duurste is een B&B in de “Canon del Colca”, 36 euro. Het is daar dat ge de fameuze condors ziet vliegen.
Dat van dat vlot bereikbaar is nogal relatief, we gaan daar in Peru en ook in dat stukske Bolivië redelijk wat uren op een bus zitten. Als buschauffeur met jaren ervaring heb ik die bussen bekeken en bestudeerd en die zien er over het algemeen bruikbaar uit. images Hier in de Aveyron heb ik ook met een paar vehikels gereden die hun beste tijd gekend hadden en daar ben ik altijd zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Natuurlijk, toen zat ik zelf aan het stuur en dat verklaart veel. In ieder geval, ginderachter zal ik altijd een plaats kiezen kort bij de chauffeur, als hij teveel van zijn kunnen wil bewijzen dan zal ik hem eens duidelijk mijn gedacht zeggen. Alleen jammer dat ik geen Spaans spreek ... Geert daarentegen ... maar Geert is op dat vlak nogal fatalistisch en heeft veel vertrouwen in de Here Gods. Nu, ik denk dat de kans op problemen in België qua openbaar vervoer niet kleiner zijn, ge moet maar eens per ongeluk en voor veel geld op de Fyra stappen en denken dat ge op uw bestemming zult geraken. En vooral, de busritten zijn in Peru spotgoedkoop, dan gaat ge toch niet zagen zeker? Tenzij ze in een ravijn storten, maar wie zegt dat het dan de fout van de chauffeur is? Het kan best een klapband zijn, of een tegenligger die poepeloere zat is, of gewoon brute pech. Soit, we houden jullie op de hoogte.
We twijfelen nog hoe we de verplaatsing naar de Machu Picchu zullen doen. De klassieke formule is vanuit Cusco met trein en bus, maar dat is belachelijk duur, minstens 230 dollar per persoon, vervoer, toegangsticket en verplichte gids inbegrepen. Op “www.andeantravelweb.com” stellen ze een alternatieve route voor die veel, veel goedkoper is.  Ze schrijven dat het een beetje een route is voor avonturiers, nogal bochtig (meer dan honderd haarspeldbochten), beetje smallekes en langs diepe ravijnen. Maar ze schrijven ook dat het “very exciting” is en adembenemend mooi. We verblijven 5 dagen in Cuzco, dus gaan we tijd hebben om ons te goei te informeren, kwestie van het thuisfront gerust te stellen dat we geen onnodige risicos gaan nemen, alhoewel ... het kriebelt, enfin, ik weet het nog niet.
Maken jullie zich geen zorgen, van die Peru reis krijgen jullie geen eindeloos lange verslagen, daar staan er al genoeg van op internet. Ik denk dat ik me ga beperken tot onze persoonlijke hotelervaringen en hoe dat afloopt met de verplaatsingen. Dat kan interessant zijn voor andere toekomstige Peru-reizigers en een gewaarschuwd reiziger is er twee waard.