L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Sire, er zijn geen winters meer!

geschreven op 20/12/2015

PC210033
Dat is maar één helft van het reetje (chevreuil), de andere helft ligt al in de diepvries. Met dank aan buur Roger:  vorige zondag zijn ze op jacht geweest en daar zijn diepvries nog vol ligt met vroeger geschoten wild heeft hij ons een halve bambi cadeau gedaan. Zo’n Bambi-boutje, samen met gecarameliseerd witloof en een gestoofd appeltje met veenbessen kan mij wel bekoren. Nu nog zoeken naar een aangepast wijntje en “que la fète commence”! Het dessert mag niet misstaan in dit culinair festijn, daarom heeft Geert een kerststronk gemaakt, maar wel zonder die eeuwige crème-au-beurre. Het is een heel luchtige” bûche de Noël” geworden, afgewerkt met geflambeerde Italiaanse méringue. Weight Watchers en B.M.I. toestanden zetten we opzij, dat is voor na de feestdagen. PC160029
Cirkelzaag ... Hai iedereen, nieuw en kei-heet van de naald: ik ga mijn houtcombiné verkopen en stoppen met bijenkasten maken. Mijn duim laat dat niet meer toe want ik heb er een stukje uitgezaagd, het is te zeggen wat vlees met vellekes aan. Vraag me niet hoe het gebeurd is, ik weet het niet. Ik was gewoon latjes aan het zagen voor mijn Keniaanse kasten toen plots, floep, bloedspetters en veel pijn. Ongetwijfeld een milliseconde van verstrooidheid, kan zelfs opastis overkomen. Eigenlijk vind ik het niet zo erg, ik ga gewoon mijn hobby houtbewerking verwisselen voor een nieuwe hobby: tuinieren, lijkt me perfect samen te gaan met imkeren. Ik ga me niet bezighouden met patatten, Lea en Roger hebben er elk jaar te veel en als wij vier patatten eten per week dan zal het veel zijn. En het moeten gemakkelijke groenten zijn met een duidelijk onderscheid tussen onkruid en groenten. Het zou wel eens kunnen dat het idee van die groenten verdwijnt samen met de pijn in mijn duim. En wat dan nog? Ons buurvrouw Lea heeft gewoonlijk sla, tomaten en patatten teveel, Marleen van La Salvetat levert regelmatig kruiden, pompoenen en pastinaak en van Crhistian van Lescure kregen we witloof en patissons (ook een soort pompoenen). Overdaad is voor niks goed, misschien dat ik me beter concentreer op de bijen en tussendoor veel op reis ga met Geert. Lijkt me leuker en zoals Bredero al zei: het kan verkeren!
Ondertussen zit ik hier, ge kunt begot niks doen met zo’n ingepakte duim, behalve dan op het terras genieten van zomerse temperaturen en dat eind december! Ik verveel me en ik kan niet eens oesters opendoen en het is straks wel kerstavond! Waarbij ik iedereen gelukkige en warme feesten wens.