L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Shkoder.

geschreven op 15/06/2015

Geert zegt dat die andere twee kilo honing rozemarijn-honing is. Precies of ik dat niet wist.
Vanwaar komen de meeste Venitiaanse Maskers ? Van de “Shkoder Mask Factory” in Albanië! De eigenares, Majlinda Angoni is in 1996 op stage geweest in Venetië en is daarna een bedrijfje gestart met 4 werknemers. Nu zijn er 96 werknemers en voert ze haar maskers uit naar zowat alle carnavalsteden ter wereld. Vanmorgen hebben we na veel zoeken en vragen (veel jongeren spreken Engels) het bedrijf gevonden, helaas gesloten. Omdat het maandag is? Omdat ze in jaarlijks verlof zijn? Morgen proberen we het opnieuw.
We staan aan de oever van het Shkodermeer op de Lake Shkodra Resort Camping en zoals op de vorige campings: alles piccobello, de camping staat in de top tien van de beste Europese campings! Niet dat alles hier piccobello is, we zijn vandaag ook naar de markt in Shkoder geweest en er is nog veel, heel veel achterstand in te lopen. Ge moogt me verdenken van visserslatijn maar toch overdrijf ik niet: er waren visstanden met bijna uitsluitend karpers, uit de kluiten gewassen exemplaren die met honderden lagen te apegapen op een stuk krantenpapier op de grond. Sommige karpers hadden meer geluk (alhoewel?) en dreven in een betonnen bassin met 10 cm water. Ik ben er bijna zeker van dat ze uit kwekerijen komen en nog weinig te maken hebben met de lokale visserij op het Shkoder meer (met 368 km2 het grootste meer van de Balkan). En toch hebben we drie vissen gekocht, forellen met blinkende ogen, roze kieuwen en glanzende schubben, voor vanavond, op de barbecue. Het scheelt ook niet veel of we zijn vegetariërs geworden: de overdekte vleeshall was vreselijk, er hing een weeë zoete geur van ingewanden en ander slachtafval, er buitenwandelen, ondanks de 32° celcius was een verademing. De groenten en het fruit lagen er in in grote hopen en volgens Geert van uitstekende kwaliteit: kersen, aardbeien, olijven, ajuinen, aardappelen, alle soorten verse kruiden, pruimen, perzikken, meloenen, look, sla en ben ik nog iets vergeten? We hebben al het nodige gekocht om vanavond gezellig en redelijk uitgebreid te tafelen, totaalrekening: 7,5 euro. Ondertussen ook met enige verwondering gekeken naar het openbaar vervoer, ik denk dat ze het merendeel van de bussen zelfs in Peru zouden weigeren.
En een minpunt voor de camping: ze vermelden in hun folder uitstekende vismogelijkheid: vergeet het, je moet minstens 100 meter het meer inwandelen (of hoe noem je zoiets?) om geen grond meer onder je voeten te voelen, veel te ondiep en dus is mijn vismateriaal voorlopig overbodige last. Er grazen ook een paar koeien juist naast het campingstrand, enfin, ze grazen niet, ze staan met hun poten in het ondiepe water. Leuk zicht en een koeiestront op 368 km2 water, bah, er zijn dingen die minder bio zijn.