L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Pizza’s.

geschreven op 24/03/2012

Herzlich Willkommen bei den Belgiern aus Lescure Jaoul ! ¡Reciban la cálida acogida de los Belgas de Lescure Jaoul!
Klinkt dat niet super goed? Je zou er zo op vakantie komen. En het staat er ook op in het Nederlands, Frans en Engels. Althans op “http://www.cybevasion.fr/chambres/france/chambres-hotes_l-yserttout_lescure-jaoul_27035.htm”.
Met dank aan de vrienden die vertaald hebben, zijnde een Vlaamse prof voor het Spaans en een Franse prof voor het Duits. Ge moet uw vrienden koesteren, op een goeie dag zijn ze best bruikbaar. Tiens, ik heb nog een prof-vriend, een die veel van kiekens afweet, maar sedert ik lang geleden dat artikel schreef over Lea’s dementerende kiekens heeft die precies niet veel goesting meer om af te komen.
Omdat ik last heb van mijn rug had ik deze week tijd om me wat te amuseren met die Chambres d’hôtes aankondigingen, ze nog iets meer op punt te stellen. Volgens Marleen Grauwels moet ik die foto’s van de kamers dringend aanpassen en liefst met opgemaakte bedden. Komt in orde Marleen, maar ons Geert zit in Oostenrijk en heeft het fototoestel mee. Hoe kan ik dan foto’s maken als Geert er niet is om de bedden op te maken?
Deze morgen nog een chambree d’hôte vraag gekregen, een koppel op rondreis in Zuid-Frankrijk wil twee dagen komen logeren in L’Yserttout. Volgende maandag en dinsdag en ze willen ‘s avonds ook mee aan tafel zitten.  Oeps, die willen mee-eten en maandagavond is Geert niet huis. Tis te zeggen, ik moet Geert maandag ophalen in Toulouse, haar vliegtuig landt om 22u45. Ik heb die mensen geantwoord dat er geen probleem is mits ze maandagavond kontent zijn met een “sobere” maaltijd. Aperitief, wijn en koffie is geen probleem, maar wat ze als vaste materie gaan krijgen? Ik ga Geert haar diepvriezers doorzoeken, die Canadezen gaan hun maag niet geloven, zo lekker zal het zijn! Zou er een verschil zijn tussen Franstalige Canadezen en Engelstalige Canadezen? Ze zijn Franssprekend en volgens mij zullen het geen lastige mensen zijn. Ons buren spreken ook Frans en dat zijn ook geen lastige mensen.
P3242361
Zie je de foto van de pizza-oven? Vanmorgen met de remorque gaan halen in Groulhet en als het meevalt en mijn rug meewerkt staat die binnen een tiental dagen gebruiksklaar in Geert haar buitenkeuken. En Geert weet nog van niks, ze weet nog niet eens hoeveel die kost en dat is maar goed ook. Maar ook in dit geval moet ge uw vrienden koesteren, vooral uw kapitaalkrachtige vrienden. Ik heb die oven gevonden op “Le Bon Coin”, dé tweedehandssite in Frankrijk. Een camionchauffeur koopt die in Portugal en neemt die mee naar hier als hij met een lege vrachtwagen moet terugrijden. Goed gezien van die man en daardoor zijn ze zeer betaalbaar, zowat de helft van de prijs die je betaalt in de gewone handel. En ondertussen help je er een lokale Portugese ovenbouwer mee. Een paar technische gegevens: buitenomtrek 100 cm, binnendiameter 76 cm, gewicht iets van een 650 kg. Ik moet nog verder de sokkel afwerken P3242363en ook die oven nog met een 15 cm dikke laag isoleren. Dat isoleren doe je met een mengeling van vermucellietkorrels (argex)? en cement. Als ge het niet begrijpt, er komen nog foto’s van. Als die technische gegevens jullie niet interesseren, ook goed, zolang ge maar pizza’s komt eten. Er kunnen 2 pizza’s tegelijkertijd gebakken worden en de baktijd is zo’n 3 minuten, verbeter me Erik als ik ongelijk heb. Bon, dat zijn dus 40 pizza’s per uur of 960 stuks per dag. Tijdens een volledige zomervakantie, juli en augustus zouden er dat 57600 kunnen zijn. Zal niet lukken, ik heb geen hout genoeg om te stoken. Trouwens, ik moet nog aan de familie-pizza-specialist Erik vragen met welk hout hij stookt? Volgens buur Roger is hout van een (omgezaagde) appelboom onovertrefbaar en Roger kan het weten want voor hij door omstandigheden moest beginnen kalveren kweken was hij bakker. Ik heb hem voorgesteld om iedere morgen zeer vroeg op te staan en ons dan zo rond 9 u (na mijn kinderophaalronde) van vers brood te voorzien. Akkoord zei hij, als ik dan zijn koeien wou doen ….
P3252368
We zijn een dag verder en de oven staat op zijn sokkel, met dank aan Roger. Aan zijn blauwe tractor is vooraan een soort vork en daarmee was het vlot te doen. Nu alles netjes afwerken zodat de oven als het ware een geheel vormt met de muren. Ik weet al perfect hoe ik dat ga doen, moet het alleen nog uitvoeren maar daar Roger en Marleen en Karel en nog veel andere mensen me verwijten dat ik altijd te ongedurig ben, dat alles te rap moet gaan zal ik er deze keer mijn tijd voor nemen.
P3270112 Zover staan we nu, een paar dagen later. Als er niet te veel onverwachte busritten tussenkomen zal die oven binnenkort “pizza-klaar” zijn, maar ik ga er wel mijn tijd voor nemen.Wow Heleen, wat heb je dat mooi geschreven. Muziek is zo mooi en het kan je ook uit een dip halen. Volume knop op 100 en je even hemleaal goed gaan voelen!Dank je wel voor het delen, je hebt me zonnestraal gegeven vandaag!

geschreven door Tiboss op dinsdag 06 november 2012
Beste mensenzoals juille weten voor nokia navigatie software moet je 70 euro betallen voor 3 jaar, en jammer genoeg tomtom werkt niet met interne gps van nokia n95, dus vandaar ben ik overgestapt naar garmin, garmin heeft aantal plus punten, het is “gratis” en werkt met interne gps, en heeft een nadeel het is niet zo gebruikersvriendelijk als tomtom, maar ja het is niet zo erg.gr

geschreven door Fredy op donderdag 08 november 2012