L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Opapiculteur.

geschreven op 9/02/2017

Vijftien dagen ben ik al alcoholvrij, geen druppel, geen procentje alcohol is in mijn lijf terechtgekomen. Faut le faire. Niet dat ik meedoe aan die alcoholvrije maand in België, dat is voor doetjes. Ik ga het 10 jaar volhouden, dus tot mijn tachtigste verjaardag. En dan, op 31 juli 2027 ga ik mij terug in de drank gooien en ook tabaksartikelen kopen en een liederlijk leven lijden. Zal het liederlijk lijden of leiden zijn? Valt af te wachten maar ik maak me niet veel zorgen, indien nodig laat ik een aangepaste rollator maken, met een tabletje vooraan waar links een glas bier of wijn kan staan en rechts een asbak. Voor wie geen rollator kent, dat is een ding op wielen met handvaten om u recht te houden en een rem voor als het bergaf is.

Zopas een interessant artikel gelezen: over de heilzame invloed van een bijensteek en het dagelijks smeren van honing op uw boterham. Een steek op regelmatige basis, zoals in mijn geval, verlaagt de bloeddruk en verwijdt de bloedvaten en dit vooral in de hersenen (!), is ook heilzaam bij peesontsteking, bij jicht, bij lumbago, bij spierpijn, bij sommige huidaandoeningen en bij klachten van reumatische aard. En vooral: het bevordert de productie van cortisol in de bijnieren. Vraag me niet hoe dat zit met die bijnieren maar dat klinkt wel veelbelovend. Honing, om het kort samen te vatten, versterkt je algehele gezondheid en zorgt ervoor dat de imkers heel heel oud worden. 2017-02-10_06-58-06

Ik heb een weidestand (rucher prairie) met vier bevolkte kasten, er staat wat verder beneden in de wei nog een ruche Kenyane, dat is dat langwerpig ding. 2017-02-16_10-07-36.2017-02-16_10-14-13
In mijn schuurtje (rucher maison) staan nog 4 kasten, dat maakt samen 9 bijencolonies wat bevordelijk is voor af en toe een bijensteek en dus ook goed voor mijn gezondheid.
Die boomstam (ruche tronc) is de trots van mijn bijenstand. Het bovenste derde is uitgehold en er zijn twee plateau’s voorzien, op de onderste komt misschien deze zomer een Warrékast en de bovenste plateau dient om de bijen in de boomstam op te volgen. Alles gefabriceerd met de kettingzaag en maar goed dat Geert voor een paar dagen naar België was! Toekomstige ruche tronc Ruche troncWegens iets te zwaar (ongeveer 600 kg) heeft buurman Roger met zijn tractorvork de stam helpen plaatsen en de bedoeling is dat daar deze lente een zwerm in komt of in geplaatst wordt.

Tussendoor: het is gedaan met “opabus”, vanaf nu is het “opapiculteur”, opa en apiculteur, snap je? Familie en goeie vrienden mogen ook opapic zeggen. Imkerij is best wel verslavend, ik had nooit verwacht dat ik daar zoveel mee zou bezig zijn: boeken en tijdschriften lezen, op joetjoep staan tientallen filmpjes, zelf kasten maken, hoogsels en ramen voorbereiden tegen de lente, bij mooi weer de kasten inspecteren, het houdt niet op! Voor de geïnteresseerden of voor mensen die graag honing lusten:  er wordt volgende zomer een onderscheid gemaakt tussen twee soorten honing: geslingerde honing en geperste honing. Te vergelijken met dagdagelijkse olie en olie van eerste persing (extra vierge).
Wie niet houdt van honing (ons Geert bv.) mag volgende alinea overslaan want ik wil een woordje uitleg geven bij die twee soorten.
Klassiek systeem dat voor 98% gebruikt wordt, o.a. bij alle commerciële honing, is dat de honing uit de ramen geslingerd wordt, dat is vrij duidelijk. Bij dat slingeren vliegt de honing met grote kracht uit de ramen, komt tegen de wand van de kuip terecht en neemt zo veel microluchtbelletjes op en dat beïnvloedt de smaak van de honing. 2017-02-16_10-08-14Ook krijgen de bijen ramen met een prefab laagje was waar ze verder op bouwen en omdat zo’n prefab vellen was vrij duur zijn worden die ramen zolang mogelijk gerecupereerd.
Bij geperste honing krijgen de bijen om te starten niks geen prefab was, alleen een houten latje of een leeg kader waar ze verder moeten op bouwen, dus alle was wordt door die beestjes zelf geproduceerd! 2017-02-16_10-09-17 Op de foto ziet ge een raam dat door de bijen al half opgevuld is, prachtig werk! Als die vol honing zitten zijn er twee mogelijkheden: ofwel snijdt men de ramen los van dat houten latje en wordt die ramen, nog verzegeld door de bijen, zo gepresenteerd (verkocht) ofwel wordt de honing eruit geperst middels een honingpers, eigenlijk vergelijkbaar met een fruitpers. Zuiverder en meer bio kan niet en ge moet er niet aan twijfelen, de smaak is beter! Alleen vraagt dat veel meer tijd maar voor de gepensioneerde opapiculteur is dat geen probleem. 2017-02-16_10-08-59Ook laat ik mijn bijen zoveel mogelijk overwinteren op eigen honing waardoor er wat minder kan geoogst worden. Misschien snapt ge er niks van maar kort samengevat is het teruggaan naar de oeroude manier van imkeren.
Als ik een goeie raad mag geven, koop geen van die goedkope honing uit de supermarkt, de kans dat die o.a. uit China komt en aangelengd is, is reëel en dat doen ze bv. met rijstsiroop omdat rijstsiroop (nog) niet detecteerbaar is. Trouwens, er wordt wereldwijd minder en minder honing geproduceerd en het aanbod van zuivere honing voldoet niet meer aan de vraag.
Ervaren imkers zullen ongetwijfeld zeggen dat ik al veel noten op mijn zang heb na een paar jaar imkeren! Awel, ik heb het geluk van een dierenarts in de buurt te hebben die gespecialiseerd in de bijenteelt. Mevrouw Saget (ik mag Karin zeggen) is zelf hobby-imker en heeft vorig jaar haar doctoraat “apiculture” afgelegd. Als ik vragen heb of twijfels, dan maken we een afspraak en doen we samen een inspectie. Mevrouw Saget (Karin dus) doet dat wel niet voor niks, nogal logisch. Hier in de buurt heeft ze de nodige jaren vooral koeien en kalveren verzorgd en ze is al die stront beu geworden, strontbeu dus. Wat doen de muisjes: piep piep, wat doen de varkentjes: knor knor, wat doen de koetjes: beueu beueu. Nu wil Karin zich meer toeleggen op imkeren, voordrachten geven en cursussen organiseren. Haar doctoraat ging over de hygiëne in en rond de bijenkast en het bestrijden van bijenziekten.
Vandaag 16 febr. is het schitterend weer, blauwe lucht en 16°, veel activiteit gezien bij alle kasten en vooral bij de Kenyaanse kast, er wordt al redelijk wat stuifmeel binnengehaald, dus opapiculteur is een tevreden man.
2017-02-16_11-18-45