L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Ollantaytambo 2.

geschreven op 13/10/2013

We hebben een lekker donker bier leren kennen, Cusquena negra, niet direct voor op restaurant maar als terrasbiertje best lekker. Bij ons is een pint 25 of 33cl., niet hier. We durven we al eens een grote fles vragen voor ons twee (1,1 liter), voor mezelf en alleen als ik grote dorst heb mag een medium fles (0,6 liter) of in noodgevallen een kleine pint maar daar moet ik de inhoud nog eens van nakijken.
Het ontbijt deze morgen in Hostal Chaskawasi stelde niet veel voor: tas koffie, paar broodjes en konfituur uit een plakkerige pot, geen servetten, enfin, zelfs voor een goedkope hostal moet dat beter kunnen. Dat kost haar een punt op mijn Tripadviser-commentaar. Voor de rest was het een geslaagde dag. Eerst met een combinatie collectivo en taxi naar weeral een indrukwekkend bouwwerk van de Inca’s in Moray geweest en daarna nog een 15 km verder via een aardewegje en een vreselijk rammelende taxi naar de zoutmijnen in Salinas Maras. (tik salinas maras moray in op google) Dat was een aanrader van Soledad haar moeder en ze had groot gelijk! Op een hoogte van ongeveer 3000 meter zijn er 4000 zoutbekkens langs de steile berghelling uitgegraven door de Inka’s. Gemiddeld schat ik ze op 4 x 4 meter en je kunt er zo maar tussen wandelen. geen wachters die je terugfluiten. Af en toe is wat evenwichtsgevoel nodig want de richels tussen de bekkens zijn vergelijkbaar met een evenwichtsbalk uit de turnlessen. Het zoute water komt uit de grond, verdampt door de zon en het zout blijft over. Dat wordt dan door pezige mannen in zakken van 60 kg. naar boven gedragen en ondertussen durfden ze nog eens zwaaien naar de toeristen. Dat was naar ons want er waren geen toeristen! Onder ons twee zijn we tussen de zoutpannen door naar de andere kant gelopen om via een klein wegje steil naar beneden uit te komen op de hoofdbaan naar Ollantaytambo. Efkens wachten op een collectivo ( er kunnen er altijd wel een paar bij...) en voor 3 sol waren we terug op ons hotel. Die collectivo’s dat is toch een prachtig systeem, spotgoedkoop, je moet nooit lang wachten en er is altijd plaats. Voor geen te lange afstanden ons definitief geprefereerd vervoermiddel.
Mijn huidige top drie, in willekeurige volgorde: het klooster in Arequipa, de zoutmijnen in Moray en de vestingen in Ollantaytambo. Morgen komt de Macchu Pichu eraan, zou moeten alles overtreffen. Afwachten, in prijs overtreft het in ieder geval alles!
Ik ga er een top vier van maken: het Incamuseum in Cusco, maar dan wel het privé museum.