L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Nr. 13

geschreven op 25/04/2017

Ik heb niks tegen het getal 13 of bv. de dertiende van de maand. Zelfs als vrijdag op een dertiende valt, zelfs dan durf ik bijvoorbeeld een zwarte kat een M.o.M. geven (een Mot op haar Muil) en onder een ladder doorlopen. Bijgeloof is niet aan mij besteed, ik vind het de moeite niet om er energie in te steken, behalve misschien die M.o.M.
Het maximum aantal bijenkasten dat ik onder mijn hoede wil hebben is twaalf. We hebben 12 kleinkinderen, ieder kleinkind heeft of zal in de toekomst een kast op zijn naam hebben. Lili, Lias en Felien moeten nog ingevuld worden maar daar zijn we volop mee bezig, komt hoogst waarschijnlijk nog dit jaar in orde. Het zou zelfs met zekerheid in orde gekomen zijn ware daar niet mijn verplicht verblijf in Belgiƫ van 1 mei tot minstens 6 juni. Soit, het zij zo, ik berust in mijn droevig lot en probeer optimistisch te blijven. Ik ben met een optimistisch karakter geboren maar dat is wel al heel lang geleden, er komt wat sleet op.
Waar was ik gebleven? Juist, het getal 13 en 12 bijenkasten. Men herinnert zich ongetwijfeld Papiculteur? De man van het Begijnhof in Leuven en van de FdOP? Enfin, de FdOP moet nog opgericht worden maar het voorstel komt in ieder geval van Papiculteur. En raad nu eens wie er als dertiende komt vragen om ook zijn naam op een bijenkastje te krijgen? Wie wil zich tussen het jeugdig geweld van de Lili-, Elioth-, Mara-, Parsifal-, Glorian-, Lukas-, Malin--, Jef-, Felien-, Fien- en Tristankast komen wringen?  De Ere-Rector van de Universiteit van Leuven!  Zeker geen plaats genoeg in het Begijnhof of mag het niet wegens werelderfgoed? Ik weet het allemaal niet zo goed, het is nu middag, ik ga me wat in mijn werkkot amuseren en vanavond mijn beslissing bekendmaken.
Ik schreef een paar artikels terug dat ik heel vlot mijn Siret-nummer gekregen had, zomaar, zonder veel paperassen-werk. Ja mijne man, ik had het kunnen weten. Zeker 12 of misschien zelfs 14 vragenlijsten zijn hier al binnengekomen, op A4 formaat en of ik die zo snel mogelijk wil invullen en terugsturen. Omdat ik mijn buik vol heb van dat eindeloos (Franse) administratie gedoe heb ik alles netjes teruggestuurd met de opmerking dat ik een 70-jarige imker ben die voor zijn plezier en zonder winstgevend doel wat bijenkasten heeft en dat ik het graag ook zo zou houden. Er zal daar ongetwijfeld reactie op komen, afwachten maar.
Frelon. Waar we deze lente veel last van hebben zijn de ”frelons” ook Aziatische hoornaar of Vespa velutina genoemd. Op de foto ligt er een bij naast, het is te zeggen de bij heb ik aan zijn pootje vast, de frelon heb ik opgevist uit een wespenval, zo heb je een idee van de grote van die wesp (tot 5 cm!!). Bij iedere bijenkast hangt een wespenval en dat lukt redelijk goed maar nog teveel van die frelons blijven mijn arme bijen aanvallen.
Het is nu avond en laten we terugkomen op de vraag van Papiculteur. Ik ga het maar doen zeker, mijn dertiende kast dopen in de naam van de Vader, de Zoon en Papiculteur? Met het risico dat ze nu langs alle kanten aan mijn mouw gaan trekken om ook een kast op hun naam te krijgen. Trouwens, zo’n goed idee vind ik dat niet, je moet zuinig omspringen met namen geven. Want stel dat Papiculteur een standbeeld krijgt in het Begijnhof van Leuven met een bijenkorf in zijn rechterarm en links een pot honing? En met een koperen plaat op de sokkel: “Papiculteur, stichter en bezieler van de FdOP”? Dat ligt een beetje gevoelig want hier in Le Cassan zal een bijenkast staan met zijn naam erop, ook op een sokkel en met de nodige honing, noemen ze dat niet plagiaat plegen door die Leuvenaars?
Om te eindigen, zopas nog opbeurend nieuws ontvangen: tijdens mijn operatie op 3 mei is Ireen, de schoonzus van Geert, op reis in Griekenland. Ze zal daar rond de middag een sirtaki voor mij dansen bij het genot van een dubbele ouzo! Zou haar vriend Jan dit gebeuren niet via skype rechtsreeks kunnen doorsturen zodat ik vanop de operatietafel van dit ongetwijfeld uniek spektakel kan genieten? Mag men trouwens iemand verdoven die onder de invloed van een slappe lach is?