L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Age quod agis

geschreven op 6/07/2017

Klinkt goed, age quod agis, fais bien ce que tu fais.
Wat ook goed klinkt is mijn implant, mijn Cochleair implantaat. Als ge kijkt op Wikipedia dan leest ge dat men in beperkte mate weer klanken en spraak waarneemt. Ik ben daar niet zo erg mee akkoord. Na anderhalve maand rondlopen met mijn implant en de nodige controles vind ik dat mijn gehoor is verbeterd, nog een paar maanden en wat “updates” en ik herken mijn bijenkasten aan het gezoem van die beestjes. Zal ik vanop afstand kunnen zeggen welke bijenkast goed bezig is of welke kast een opkikker nodig heeft.
Met de voorbije rotlente hebben trouwens heel wat kasten een opkikker nodig. Tot nu ziet de toekomstige honingoogst er niet bepaald veelbelovend uit. Het was ofwel te warm en te droog ofwel te koud en te nat. Te droog heb ik opgelost door een ton water vlak bij de kasten te zetten, daar drijven een paar planken in rond en de bijen maken daar dankbaar gebruik van.  Te nat en te koud en dus te vochtig wil ik oplossen met eco-kasten waar meer gelet wordt op een correcte verluchting. Bij een klassieke bijenkast is de bovenkant potdicht en onderaan zijn er verluchtingsgaten of een bodem die uit een groot rooster bestaat. Stel je voor dat in je huis de living, keuken, slaapkamers en zolder potdicht zijn, dat er alleen verluchting komt vanuit de kelder, dan ga je toch rap in een vochtige, ongezellige en ongezonde woonruimte zitten? Niet dat ik de enige ben die rondloop met die bedenking, Jean Marie Frèrès (een Belgische imker) en zijn bijen-vriend Jean Claude Guillaume (een Fransman die in de Pyreneeën imkert) hebben er veel ervaring mee en er een goed boek over geschreven. Ik ben dus van plan om mijn Kenyaanse kasten uit te breiden en voor een deftige verluchting te zorgen. Dat geeft redelijk wat timmerwerk en zo breng ik mijn dagen nuttig door.
Wat dat nuttig doorbrengen betreft, we zitten weer eens voor een tiental dagen in België om mijn gezondheid veilig te stellen. Bij een van de vorige kliniekbezoeken hebben ze via mijn mond, van boven naar onder, mijn inwendige mens onderzocht, nu gaan ze hetzelfde doen, maar dan van onder naar boven. Om een paar dagen later mijn galblaas te verwijderen, het schijnt dat ge die galblaas best kunt missen, waarbij ik me dan toch afvraag waarom ik dan al 70 jaar rondloop met iets dat ge niet nodig hebt? Misschien vinden ze nog iets dat ik niet nodig heb en in de prullemand mag? Het zijn solden voor het moment, 30% korting als ze een tweede orgaan vinden dat eruit mag, bij een derde krijgt ge 50% korting voor uw begrafenis.

Lectori salutem, heil aan de lezers, en tot een volgende keer.