L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Godver!

geschreven op 12/05/2011

Les membres du comité des fêtes se sont réunis pour décider d’ une éventuelle programmation de votre venue à LESCURE JAOUL le 15 Aout 2011.
Cette année nous avons décider ne ne pas retenir le spectacle des P’tits Bras pour la fête du village le 15 aout 2011.

Les P’tits Bras” komen dus niet naar ons dorp, althans niet dit jaar. Ik had er nogal sterk op gerekend en dus ben ik désolé en ontgoocheld, twee keer godver mag.  De voorzitter van het feestcomité van Lescure Jaoul had wat te rap toegezegd, of in ieder geval voor zijn beurt gesproken. Jammer, jammer, misschien volgend jaar?
Omdat het Pasen was en er voor ons kleinkinderen eitjes uit Rome waren overgevlogen hebben Geert en ik de klokken gevolgd en zijn we 23 april naar het Belgenland afgezakt. Hier in de Aveyron is niet alles perfect, natuurlijk niet, maar het was even aanpassen: ge rijdt in België (Vlaanderen) van de ene file naar de volgende omleiding terwijl ge probeert om de putten in de wegen te vermijden! Niet te doen! Zeker een vierde van onze kostbare vakantietijd hebben we verloren met aanschuiven en bumper rijden. Af en toe hebben we ook geritst, vooral Geert wil wel eens vlotjes ritsen en daar heb ik alle begrip voor: hier bij ons, in de Aveyron moeten we bij gebrek aan files nooit ritsen en dat is heel spijtig. Niks leuker dan af en toe eens een dikke BMW of nog dikkere Audi op zijn ritsplicht te wijzen.
Enfin, het weerzien met kinderen, kleinkinderen en vrienden is altijd leuk, het afscheid is soms wat moeilijker maar nu we terug zijn in Le Cassan is het weer genieten van de rust en de stilte.
Alhoewel ... op zondag 8 mei werd die stilte plots verstoord door Geert: KRAK en door het terras gezakt. Maar met één been en dus maar één plank kapot maar “t was verschieten. Goed schoonbroer Erik, gelijk heb je, we gaan die terrasplanken vervangen door iets degelijker, dit wordt een prioritair werk.
Ik weet het zo goed niet meer, maar heb ik gezegd dat Roger de wei omgeploegd heeft? En dat daar nu patatten, kolen, look en ajuinen de kop boven de grond steken? Morgen ga ik een paar foto’s nemen en die op de blog zetten, en dat tot meerdere eer en glorie van Leander, Janne en, ... en, ik kan op haar naam niet komen. Soit, volgend jaar zullen in Le Cassan drie nieuwe variëteiten op de markt zijn: primeur Leander, late van Janne en nog een derde soort, allé, hoe was haar naam ook weer?  DSC_1269
Ook Mara heeft meegeholpen op het aardappel-plantfeest, dat worden dan “les patattes de Mara”, een vastkokende variëteit met een hoge frituur-waarde! Ik weet het terug, Koba was het, tommetoch, namen onthouden wordt voor opabus een serieus probleem. Enfin, om het goed te maken gaan we het oogstfeest het “Kobafeest” noemen en bij deze benoem ik Koba tot de patattenprinses van Le Cassan. Wat ook betekent dat deze jongedame binnen een paar maanden hier verwacht wordt om haar functie eer aan te doen en een record aantal patatten te rapen. Onze hond Foemp zullen we uit Koba’s buurt houden, dat beest is nog altijd niet goed van haar bezoek. Ik wist niet dat het bestond: een Foempfobie en ik weet nog minder hoe zo’n fobie te behandelen is. Misschien zou het helpen als haar ouders, Linde en Raf, zelf een hondje in huis zouden nemen? Bij Roger is er nog een jong jachthondje beschikbaar, het merk weet ik niet juist maar het zijn héél kindvriendelijke hondjes! P5100128En gratis te krijgen!
Die blauwe plekken op Geert haar rechterbeen zijn toch wel indrukwekkend. Stom terras! En dat nu juist de zomer eraan komt. Woensdag waren we naar de Hyper-U in Villefranche de Rouergue, Geert in zomerse outfit omdat het hier tegen de dertig graden is en dus met blote benen. Eerst kijken de mensen naar die blauwe plekken en dan kijken ze met opgetrokken wenkbrauwen naar mij. Moest dat nu in een Vlaamse winkel zijn dan zou ik nog kunnen reageren: “moeit u met uw eigen zaken en loopt niet voor mijn voeten” maar hoe zeg je dat in vlekkeloos Frans? Ik heb nog geprobeerd Geert discreet naar een afdeling te dirigeren waar ze lange broeken verkochten maar ‘t waren geen solden. Stomme winkel.
Voor de volledigheid nog vermelden dat we verder werken aan de bio-suite en dat we ook tomaten, look, ajuinen en paprika’s geplant hebben, allemaal super bio. Verkrijgbaar in l’Yserttout vanaf eind juni, misschien begin juli als het niet genoeg geregend heeft of juist wel, dus kom maar af. Ge moet er rap bij zijn want het is zoals gewoonlijk eigen volk eerst, de Westvlamingen van “mei 68” krijgen voorrang, mits getooid met grijze wollen sokken, eventueel klompen maar zeer zeker het “sjèten onderbaaike” is een must!
Zijn er mensen geïnteresseerd om ons te vervangen als wij op vakantie zijn? Hier komen wonen, gratis en voor niks, ge moet alleen de Foemp eten geven en vriendelijk zijn tegen de plantjes. Effe duidelijk: de laatste week van augustus gaan Geert en ik naar België en van 21 oktober tot 2 november (herfstvakantie) naar Spanje. Voor die periodes zoeken we dus mensen die een beetje diervriendelijk zijn en onze tuin met zijn groenten en planten en bloemen en zo onderhouden, wat vooral inhoudt dat ge op tijd en stond water geeft. Misschien valt zelfs logeren in de bio-suite te bespreken!Prachtig stukje over die saalmander Jeroen en een mooie mop wat je wisselgeld betreftGeweldig wat je allemaal leertLijkt me ontzetten gaaf om met zoveel nationaliteiten samen te leven en de bijbelschool te doenAllemaal het zelfde doel en roepingGod is groot!Veel liefs en Gods zegenMam

geschreven door Adriano op dinsdag 06 november 2012
hoi op mijn gpsd zie ik wel dat de interne gps vind aeleln ziet mijn telefoon toestel de BinPda niet in mijn blutooth scherm , ik heb 1 keer hem wel gezien maar als ik nu opnieuw zoek kan mijn nokia e71 hem niet meer vinden iemand suggesties ?groetjes nick

geschreven door Wilfried op dinsdag 06 november 2012
Als je gaat navigeren wordt er veirbnding gemaakt via internet in mijn geval tmobile internet. Ik heb wel zon bundel voor onbeperkt internette weet iemand of het extra kost als je gaat navigeren of zit dat gewoon in die internet bundel ????

geschreven door Christian op donderdag 08 november 2012