L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Gepensioneerd.

geschreven op 21/12/2012

Leven als een gepensioneerde dat wil zeggen doen waar ge zin in hebt en dat alleen als ge er goesting voor hebt. En daar was artikels schrijven de laatste maanden niet bij.  Niet dat ik geen zin had in schrijfsels maar de goesting was er niet.
Op de eerste plaats komt: uitslapen en opstaan op een voor mij, voor ons, geschikt moment en daar ons Geert dat een prima idee vindt durven we ons rond 8u nog eens omdraaien. Wel staat iemand efkens op om het gordijn in de living open te doen. Roger passeert daar rond 7u30 uur als hij naar zijn koeien gaat en tot nu dacht hij dat Belgen, en dan vooral Vlamingen, noeste werkers zijn. We willen hem niet ontgoochelen.
Met dat langer slapen is het busrijden en meer specifiek het ophalen van schoolkinderen met een minibusje afgeschaft. Ik wil wel nog af en toe eens inspringen als het echt nodig is en als het niet regent of koud is en ook niet als het mistig is en vooral niet als ik vroeg moet opstaan. Ik moet zeggen dat ze mij nog niet gevraagd hebben. En ik moet erbij zeggen dat ik er ook niet op zit te wachten. Toen ik bij de Staca stopte met voor De Lijn te rijden was het afscheid hartelijk, 6 flessen uitstekende witte wijn en een huismeteo waren mijn deel en de baas, Greet, wenste mij het beste. Van het busbedrijf Chauchard niks geen wijn, niks geen beste wensen en nochtans heb ik over de firma Chaussard nooit kritische artikels geschreven, over De Lijn daarentegen ...
PB020096
PB020098

Rap die twee foto’s om te bewijzen dat ik mijn dagen niet in volledige leegheid heb doorgebracht. Luiken van eigen fabrikaat, geplaatst aan de valleikant. Niet om de kou buiten te houden in de winter maar vooral om de zon en bijhorende warmte buiten te houden in de zomer. Omdat de muren scheef zijn was dat allemaal niet zo simpel en als ge goed kijkt ziet ge dat de bovenste twee, die van de living, op rails lopen. De luiken zijn in eik en dus behoorlijk zwaar, vandaar dat Roger weeral eens welkom was. Een baal stro op de vork van de tractor en alles de hoogte in. Efficiënt, veilig en goedkoop. Trouwens, ik heb voor alle ramen luiken gemaakt maar die moeten nog opgehangen worden en aangezien ze toch maar dienen om de zon te weren heb ik nog veel tijd.

Wat doet ge met een raam dat altijd dicht blijft omdat het niet open kan? Daar heeft Geert een goeie oplossing voor: drie leggers en we hebben weeral kastruimte bij. Nu nog een assortie-gordijn ervoor, voor de esthetiek. Hoe doet ge luiken dicht als het raam niet open kan?

Omdat het hier koud is met miezerige regen en veel mist doe ik de laatste dagen uitsluitend verwarmd binnenwerk. De badkamer die bij de kleine kamer hoort is gereorganiseerd. Nu kunnen de chambre-d’hôtes-mensen het toilet gebruiken zonder door Geert haar voorraadkelder te moeten. Hebben ze een volledig eigen kamer, badkamer en toilet, zoals in de bio-suite. Super luxe. En ik heb me een hele tijd geamuseerd met het restaureren van een “echte” luster. Foto’s zeggen hier meer dan uitleg, dus kijk en fluit bewonderend.
P1120001
P1130008

Nu alleen nog die luster ophangen op de juiste plaats ...  ik vrees dat ik weer op Roger zal moeten beroep doen. Dat ding is loodzwaar en gaat mijn krachten ver te boven. En als het niet gaat samen met Roger, dan roepen we er Karel bij, die is supersterk. In die luster moeten 22 lampen komen, eerst dacht ik aan van die energiebesparende lampen maar dat past niet in zo’n echte, authentieke kroonluchter. Dus worden het klassieke 25 Watt lampen, zo’n kaarsmodellen met klaar glas, gevonden op het internet. Dat wordt dan zo’n 500 Watt als dat ding brandt! We gaan veel in het donker de avond doorbrengen en naar de TV kijken. De luster zal alleen tot zijn recht komen als er bezoek is. Dat zal wat geven als de Smetjes van Wetteren op bezoek komen, zullen ze dik spijt hebben dat ze mij die luster uit het ouderlijke huis cadeau gedaan hebben. Tja, gegeven is gegeven, zoals ook dat OLV-beeldje in een glazen kolf, moest ook niemand hebben. Met een beetje geluk en veel geloof gebeurt er nog een mirakel ten huize L’Yserttout, een zoals in Lourdes, we hebben al een bron en ook een grot is geen probleem.  We moeten alleen nog een onnozel kieken vinden dat dagelijks op zijn knieën voor dat beeld wil bidden. Dat ze jaloers zullen zijn, die van Wetteren!
P1130001
Met de laatste foto wil ik nog een sfeerbeeld geven, la vie en rose à la façon du Cassan. 
Wat doen 2 gepensioneerden op een koude, natte en winterse zondagnamiddag? Nadat ze op TV naar het Belgisch kampioenschap veldrijden gekeken hebben? P1130005 Voorwaarde is wel dat ge een grote tafel hebt. De een puzzelt een kroonluchter in elkaar terwijl de ander aan patchwork doet. Tegen 18u wordt dat afgewisseld met een spelletje scrabbel om daarna over te schakelen op het aperitief. Voor mij een simpel dagelijks wit wijntje, voor Geert spuitwater. Tot 15 maart gaat ons Geert alcoholvrij door het leven gaan. Niet simpel, iemand die stopt met roken wordt aangemoedigd, krijgt goeie raad en tips en niemand gaat hem of haar een sigaret aanbieden. Als je zegt dat je een paar maanden geen wijn of bier gaat drinken dan wordt je bekeken alsof er iets scheelt in je bovenkamer. Ikzelf doe daar nog niet aan mee, ik word nu al te vaak bekeken alsof ik half tureluut ben. Nochtans, er scheelt niks met mijn bovenkamer, nog niet, denk ik.