L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Cheques

geschreven op 10/12/2010

Als ik een artikel of een schrijfsel maak, dan duurt dat gewoonlijk zo’n 25 à 40 minuten. En als het 40 minuten duurt dan staat er al serieus wat gezever in. Geert leest gewoonlijk na op dt-fouten, haalt er de meeste zever uit, en hup, publiceren maar. Dat moet veranderen, zo kan dat niet verder. Ik word al wat ouder en enige wijsheid zou me niet vreemd mogen zijn. Artikels met inhoud, met stevige meningen moeten er komen. Alhoewel, oud en wijs? Of hoe ouder hoe wijzer? Laat je niks wijsmaken, je wordt niet wijzer met ouder te worden. Er staat je in het beste geval hulpbehoevendheid te wachten eventueel gevolgd door dementie en alzheimer. Ik wil geen 105 worden, gepamperd en gevoed met de paplepel. En heeft Willytje lekker gegeten ja? En gaat willytje nu een beetje rusten op zijn bedje ja?  Willen we je eerst nog een vers pampertje aandoen ja?  Flink hoor Willytje, je pampertje is nog niet volgekakt.

Kent ge dat nog? Cheques? Een stukje papier, je schreef er een bedrag op, zette je handtekening eronder en opeens was dat papierke zeg maar 500 euro waard. In Frankrijk kan dat nu nog. Iedere citoyen of citoyenne heeft een chequeboekje bij. Om te betalen in Leclercq, Carrefour, Hyper U, Supermarché, Auchan, Géant, Aldi, de Lidl, Bricodepot, Briconautes, Le Roy Merlin, Intermarché, Edia-markt, Ikea, de beenhouwer en aan God en klein Pierke. Ge verliest daar ongelooflijk veel tijd mee aan de kassa. Geert en ik zijn al redelijk getraind in het ontlopen van cheques-files. Staat er veel derde leeftijd of antiek aan te schuiven, dan kiezen we een andere kassa want die ouwe garde betaalt gegarandeerd met een cheque. En als er een uitzondering is die met een creditkaart betaalt dan is de kans reëel dat ze hun code vergeten zijn. Moet de kassamadam tussenkomen en dan duurt dat eindeloos. Als je helemaal pech hebt, dan vinden ze hun leesbril niet. Geert wil dan alsnog veranderen van kassa, ik niet, ik kijk graag naar mensen en knik dan even bemoedigend naar de kassamadam.
Bon, ander onderwerp, heel belangrijk onderwerp want de living, de salon is af. En weeral zijn we best tevreden met het resultaat. Als bewijs er een paar foto’s tegenaan plakken. PC200017PC200024PC200016PC200018
De volgorde van de foto’s is natuurlijk niet juist, Geert heeft eerst gevernist en geschuurd met korrel 220, gevernist en geschuurd, gevernist en niet meer geschuurd, om het parket “af” te krijgen. Is het “vernist” of “gevernist”? Spiegelglad resultaat, dat wel.  En daar is onze Foemp helemaal niet gelukkig mee. Die glijdt uit, precies of het binnen geijzeld heeft. Dolle pret voor ons, want als er een auto of nog beter, een tractor in aantocht is dan spitst den foemp zijn oren, zet zich aan de startblokken en na een goedkeurend knikje van zijn baas slipt hij met piepende banden door tot aan de buitendeur. Schitterend, vooral de haardspeldbocht naar links, waar de Foemp de keuken verlaat om via de inkom naar buiten te stormen is een formule-1 piloot waardig. . Eerst heeft ie de gladde parket onder zijn poten om dan luttele meters verder zonder verwittiging terecht te komen op de beton van ons inkomhalleke. Eigenlijk zou hij op drie seconden tijd moeten overschakelen van winterbanden op formule-1-slicks. Maar Foempieke toch!PC210023

Wedden dat buur Roger morgen zal blèten op zijn verjaardag? Er hangen hier al redelijk wat verjaardagskaarten, verjaardagswensen voor zijn zestig jaar. Er zijn er “en Français et en Flamand” met ontroerend goeie teksten op. Morgenavond komt hij souperen met Léa, Karel en Marleen. Ik verwacht een rustige, warme pre-kerstavond. En er ligt een leesbril bij die wenskaarten, voor Roger, wedden dat hij zal snotteren?  Roger is mijn vriend, misschien pak ik hem eens goed vast, om hem aan het blèten te krijgen. Kwestie van die weddingschap te winnen.
Als er in dit schrijfsel al niet serieus wat gezever staat, dan weet ik het niet meer. Allé Geert, nalezen!.PC200023
Enfin, als de ballekes gerold zijn, voor de tomatensoep morgen. In mijn soepbord wil ik drie ballekes, Roger krijgt er zes, kwestie van hem ....?Het is wel mooi om te zien, hoe zeer Darwin besefte, dat zijn thieroe sommige mensen zou dwingen, om hun wereldbeeld aan te passen. En zo is het ook gegaan. Er is zoveel bewijs, dat de evolutiethieroe correct is, dat het met een gerust hart als feit aanvaard kan worden. Volgens mij aanvaarden de meeste Christenen dit ook wel, met de gedachte erbij dat dit simpelweg de manier is, die God gebruikte om zijn schepping tot stand te brengen. Als de mens God erkent, dan weet hij niet of iets toeval of Voorzienigheid was. Het brengt wel met zich mee, dat een letterlijke, wetenschappelijke interpretatie van de bijbel, niet correct is. Er zijn echter ook sterke aanwijzingen, dat vele verhalen in de bijbel niet letterlijk bedoeld zijn. Zo zijn er in het boek Genesis niet een, maar twee scheppingsverhalen. Ten slotte is het doel van de bijbel niet om te vertellen hoe de wereld er uit ziet, maar eerder om te vertellen over de verhouding tussen de mens en God.  Een verhouding, waarvan atheefsten stellen, dat die simpelweg niet aanwezig is. Hoe dacht Darwin er zelf over? Die was agnost (en volgens mij, een van de weinige oprechte agnosten).  Een positie die ik als Christen respecteer.

geschreven door Selen op dinsdag 06 november 2012
Fantastische site, inderdaad. Niet aleeln om ideeebn op te doen, maar ook om te zien hoe je inspirerend een praatje kunt houden. De mensen die bij TED spreken krijgen stuk voor stuk coaching bij de voorbereiding van hun presentatie. Je ziet daar dus geen onleesbare slides of mensen die hun presentatie van het scherm voorlezen.

geschreven door Yasmim op woensdag 07 november 2012
Nou Fedde, wat jammer van die raitcee van je. Dat valt me toch van je tegen.Wat vind je nou eigenlijk van de mogelijkheid die het internet mensen geeft om zomaar ergens onzin neer te kalken? Of dat alles dat via het net te vinden zomaar gratis en gemeengoed moet zijn?

geschreven door Prinzexytha op donderdag 08 november 2012