L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Bijenboom.

geschreven op 24/04/2017

Bijenboom Die prachtige boom staat hier in de buurt en is ondertussen einde bloei. Dat is dus die super bijvriendelijke boom, een “Tetradium daniellii”.
Het was vandaag een drukke dag: omdat we binnen een paar dagen (vijf om precies te zijn) naar België moeten voor 5 à 6 weken ben ik afscheid aan het nemen van mijn bijen. Vandaag twee kasten afgewerkt, dat is ongeveer 35.000 bijen, nog zeven te gaan. We vertrekken maandagmorgen 1 mei, dus dat moet lukken. Ik geef aan ieder bieke ook goeie raad: : dat ze niet mogen zwermen en veel honing moeten produceren. Om wat bij-technische uitleg te geven: van de drie meest bevolkte kassen heb ik er zes gemaakt, dus de bijen verdeeld over zes kasten waardoor ze niet meer gaan zwermen maar ook minder of geen honing op overschot gaan produceren. Wie daar meer uitleg over wil mag me altijd een mailtje sturen.
Dakkoffer. Ik had vorige dinsdag 6 afspraken in de st. Augustinuskliniek in Wilrijk. Een mens is daarmee bezig want dat is de ganse dag van de het ene bloedonderzoek naar de volgende scan met tussendoor de nodige wachttijd. Ik was daar vooral die bewuste dinsdagmorgen mee bezig, zo rond 8u45, want na de nodige kilometers aanschuiven tussen Leuven en Wilrijk wou ik vooral niet te laat komen. Probleemloos ben ik de ondergrondse parking binnengereden, heb onderweg geen enkel daglicht geraakt, alleen, een verwarmingsbuis was duidelijk wat doorgezakt. De tweede foto maakt duidelijk dat ik niet de eerste was die de buishoogte verkeerd inschatte. Dakkoffer Omdat ik onder de middag een dik uur vrij had ben ik met de bewuste foto’s de parkingverantwoordelijke gaan opzoeken. Tot bij de directie ben ik geraakt maar noch hun medeleven, noch hun bereidheid tot medewerken voldeden aan mijn verwachtingen. Dat die buis niet op de aangeduide hoogte van 2.02 meter hangt? Tja, zou kunnen, zou eens moeten nagekeken worden. Ik heb nog 16 postoperatieve afspraken in dat ziekenhuis, dus tijd en mogelijkheden zat om dat zelf eens op te meten. Ik ben wel akkoord dat zo’n koffer vooral dient om op skivakantie te gaan en daarom niet noodzakelijk moet passen in een parkeergarage. Maar zoals ge zelf kunt zien, alleen het deksel van die koffer is een beetje kapot, van de onderkant kan best nog een bootje gemaakt worden, voor de klein mannen? Met een mast en een zeil? Weeral eens pech voor opapiculteur, de eigenaar van die auto en bijhorende koffer is een fietsfanaat, zeilen staat niet op zijn programma. Of ik de volgende keer terug zijn auto zal mogen lenen zal me, los van een nieuwe dakkoffer, waarschijnlijk kweetniethoeveel potten honing kosten. Ik ga toch wat aandringen, het adres van die kliniek (Oosterveldlaan 24 in Wilrijk) zit in zijn gps geprogrammeerd en als ik elders een auto ga lenen dan moet ik weeral veel moeite doen en nadenken om dat adres voor mijn neus te krijgen.
Pecrot. Mijn eerste bijenkast staat in België! In Pécrot bij zoon Jan Willem, in elkaar geknutseld tijdens mijn vorig Belgisch verblijf en nu klaar om een zwerm te ontvangen. Die kans zit er dik in want in de muur van zijn huis, in een ongebruikte schouw, zit sedert vorig jaar een zwerm bijen en mits het smeren van de nodige honing kunnen die beestjes best wel naar die TBH ofte Kenyaanse bijenkast gelokt worden. Duimen maar.