L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Bijen in een woonzorgcentrum.

geschreven op 16/10/2017

Laten we het niet meer over Theo hebben. Die brave man doet ontzettend zijn best met zo weinig resultaat dat ik er bijna medelijden mee krijg. 
Nee, ik heb belangrijk nieuws! Dank zij mijn huidig sober leven (één glas wijn per dag) en de juiste pillen is de prostaatoperatie afgelast en daar ben ik mijn huisarts Hilde ontzettend dankbaar voor! Ik moet natuurlijk dat sober leven blijven volhouden wil ik dat er in de toekomst niet aan mijn plasapparaat geprutst wordt. Voila, bij deze, iedereen gerustgesteld.
De bijen nu, het is al lang geleden dat geïnteresseerden upgedated werden. Samen met Karine, mijn vriendin veeartse hebben we een uitgebreide bijencontrole gehouden. Het is namelijk belangrijk dat die beestjes goed de winter doorkomen, nogal wiedes. Wel, alles is ok of toch bijna, van de tien kasten moeten er twee bijgevoederd worden wegens geen reserves. Ze doen het goed, mijn bijen. Het grote nazicht ging wel gepaard met 4 bijensteken, ook dat doen ze goed! Samengevat: ik mag op mijn twee oren slapen. Zou Theo ook op zijn 2 oren slapen? Ik denk het niet, zijn “grote opkuis” lukt precies niet goed.

Wat doen we met de lamentabele toestanden in veel commerciële rusthuizen? Ik heb een idee, een voorstel, weliswaar maar een klein honingdrupje op een gloeiende plaat maar toch. Zet op  het dak van die instellingen 4 of 5 bijenkasten, met de opbrengst kan ieder oudje dan op zijn witte, smakeloze boterham wat honing smeren, wat afwisseling brengen in het “duo van beleg” en aldus de eetlust weer op gang brengen. Waarom op het dak? Omdat die rusthuizen geen prachttuin hebben zoals in het Dijlehof!
Wacht, wacht, wacht efkes. Man man man (beroemde  uitspraak van L. Peeters), heb ik niet in een vorig artikel voorgesteld om een paar  bijenkasten in het Dijlehof te plaatsen?
 En heb ik daar een reactie op gekregen? Nopes. Mijn moeder, 94 jaar oud (en ge moet niet zeveren, 94 jaar jong bestaat niet) verblijft in het Dijlehof, wordt er gekoesterd en verwend en is er gelukkig. Wat ik zeggen wilde, mijn ma heeft veel jaren lief en leed gedeeld met een hobby imker, mijn ma zou zeker akkoord zijn met wat bijenkasten in de buurt.
Hoe lossen we dat op? Hoe kan ik de verantwoordelijken van het Dijlehof overtuigen van het bijennut? Zijt ge aan het lezen Karin (zonder e)?
Ik weet het, man man man, ik heb de oplossing! Ik schrijf een open brief naar de directie en misschien mag die open brief in hun tijdschrift “Rondom de plataan” gepubliceerd worden? Dan zie ik het al gebeuren: zitten de oudjes aan tafel en slaan in de maat en allemaal samen met hun vuist op tafel: “WIJ WILLEN BIJEN, WIJ WILLEN BIJEN, WIJ ...” Blijven lezen Karin!
OK, daar gaan we dan.
Open brief:

Of nee, dat is voor een volgend artikel, als een schrijfsel te lang wordt dan vallen lezers in slaap, zeker als ze de rusthuisleeftijd bereikt hebben.