L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Bio-Suite

geschreven op 11/03/2011

P2070023
Van de tweede stal gaan we toch geen studio maken. We zijn van gedacht veranderd. In plaats van een kleine doucheruimte, een slaapkamertje, een mini-leefruimte en een kabouterkeukentje gaan we er een “suite” van maken. Een deftige badkamer en een luxe slaapkamer met mogelijkheid voor ontbijt op bed, af aan bed. P3100052 Waarom ook zouden we een keukentje voorzien als Geert dagelijks kan zorgen voor een één-, twee- of driegangenmenu en dat voor een schappelijke prijs? Een beetje tegen mijn eigen commerciële kar rijden zeker! Pas op, het wordt geen gewone logeerkamer, het wordt een suite, een “bio-suite”! En gij nu.
Geen beton, geen gyproc, geen chemique toestanden. Alleen natuurprodukten zoals daar zijn: hout, hennep, kalk en mijn zweetdruppels. Zestig cm hebben we uitgegraven, 2/3 door Serge Foulquier met zijn mini-pelle en 1/3 door opabus met zijn drilboor of zijn marteau-picqueur. Door dat laatste derde geraakte Serge niet wegens pure rotsgrond (rotsgrond van Le Cassan is zeer bio!) en dus moest opabus de klus afwerken. Onbetaalbaar fluitje van een cent. Ik ben er nog niet goed van.
Die kleine pruts op de foto’s is Mara, ze is hier een week op vakantie. Het valt heel goed mee, tenminste als ge niet zenuwachtig wordt na haar 123-ste “waarom” vraag. Met haar vier jaren wil ze op alles een antwoord. Het mag zowel in het Nederlands als in het Frans en dat is voor de buren en voor ons heel praktisch is. Roger, pourquoi drinken de kalfjes? Roger, pourquoi doet opabus water bij de Ricard? Pourquoi, pourquoi et waarom.  Morgen brengen we Mara naar een andere opa en oma, in Grust, in de Pyrenêeen.  Ze blijft daar nog een weekje in vakantie. Waarom? Pourquoi?P3100079
Salut en tot een volgend schrijven. Kerst, de gezelligste tijd van het jaar! Heerlijk butien is het koud en in huis is het lekker warm en gezellig. De geuren uit de keuken komen je al tegemoet. Een teken dat er wordt geleefd. Ik vind het een fantastische tijd! Maar werkende mensen komen elk jaar tijd tekort. Haasten en nog eens haasten! Ik heb behoefte aan gerechten die je een aantal dagen van te voren (geheel of gedeeltelijk) kunt bereiden. En ook handig als jullie kunnen aangeven welke ingrediebnten je al eerder kunt kopen en welke niet? Misschien ook een planning?Ik hoop dat dit een goed idee is voor jullie.Was het maar al kerst .Gr. Jennifer

geschreven door Putra op dinsdag 06 november 2012
Heb in oktober in Toscane een mntnsroie’ gegeten waarin Cavalo Nero verwerkt was. Een heerlijke kruidige bouillon wat tomaten en pasta en fijngesneden reepjes CN afgewerkt met parmazaanse en wat olijfolie. Stukkie brood erbij en genieten maar. Het hele recept heb ik na vriendelijk vragen gekregen het ging gepaard met veel handen en voeten werk. Cn heb ik in de regio Den Bosch nog niet kunnen vinden.

geschreven door Cantinho op woensdag 07 november 2012
Hallo Annelies, dat is een leuke en zeker ook uitdagende faelmiitraditie! Zodra je een pudding van zuivel en zwarte bessen maakt, zal de zuivel de kleur van de zwarte bessen afzwakken. Je krijgt dan een dieppaarse pudding. Bramen, net zo donker van kleur geven hetzelfde resultaat. Een optie is om een geleipudding, dus zonder zuivel, te maken. De kruidige, frisse zwarte bessen zijn zeker goed met friszoete sinaasappel te combineren. Heb je ook al eens aan (in port gemarineerde) meloen of papaya gedacht voor erbij? Leuk als je ons het resultaat laat weten, succes!

geschreven door Jahbri op donderdag 08 november 2012