L' YSERTTOUT.

Alles over de restauratiewerken aan ons boerderijtje "l' YSERTTOUT" gelegen in Le Cassan, 12440 Lescure Jaoul (Aveyron), en af en toe een cursiefje.

Rolstoel-imkeren.

geschreven op 13/03/2017

Vroeger werd er o.a. geïmkerd in holle boomstammen of in korven. In 1838 is men begonnen met uitneembare ramen en daar zijn tal van variaties van, dikwijls genoemd naar de uitvinder of ontwerper. Zo heb je de Dadantkast, de Langstrothkast, de Duitse Heroldbeute enz. In Nederland wordt vooral gewerkt met de spaarkast en in Vlaanderen met de simplexkast. Dus voor de Vlamingen simpele kasten en voor de Nederlanders spaarkasten, zelfs in de imkerij kent men zijn volk.
Waar ik eigenlijk toe wil komen: die kasten met uitneembare ramen zijn indertijd ontworpen om zoveel mogelijk honing te recupereren. Voor professionele kwekers een geweldige vooruitgang maar eigenlijk niet direct bedoeld voor hobby-imkers. Tenzij je alleen of vooral geïnteresseerd zijt in een maximale honingopbrengst. Ik moet oppassen wat ik verder schrijf of ik krijg de halve imkerwereld op mijn kop. In een studie van 2013 en 2014 werden 5800 bijenkasten gevolgd, werd o.a. genoteerd hoeveel kasten, enfin de bijen in de kasten, de winter overleefden. België had het grootste aantal sterfgevallen, gevolgd door Frankrijk ( in 2013 in België 31 %, in 2014 verminderd naar 14 %) . In Frankrijk was 2016 voor de imkers een zwart jaar: tot 30% van de bijenkolonies zijn verdwenen. In laatste studie van het Franse ministerie van landbouw , gepubliceerd op 8 november 2016, worden de drie voornaamste oorzaken van de bijensterfte vernoemd:  varoa, vijand nr. 1 van de bijen, dan de fouten van de imker (!) en tenslotte door gebrek aan eten. Voor wie de Franse taal geen problemen oplevert kan hier het volledige verslag lezen. Ik denk niet dat ik slecht bezig ben, mijn bijen hebben vlot de winter overleefd en zijn al volop stuifmeel aan het binnenhalen. 2017-03-13_07-57-25 2017-03-13_07-52-10
Is er eigenlijk nog iemand aan het lezen? Altijd maar over die bijen, precies of er geen belangrijker dingen in het leven zijn. Dat papiculteur met enige aandacht verder leest lijkt me logisch, misschien zijn er nog drie of vier mensen geïnteresseerd maar is dat wel de moeite om verder te schrijven? Het is niet omdat ik eerder met mijn gevoel schrijf dan met mijn verstand dat het publiceren van schrijfsels geen inspanning vraagt. Vroeger, nu toch al meer dan veertig dagen geleden, wisselde ik het schrijven af met een teug bier of wijn, nu probeer ik hetzelfde met water te bereiken maar dat valt lelijk tegen. Ik heb ook de indruk dat de schrijfsels saaier geworden zijn, meer aan de droge kant.
Toch nog iets over de imkerij: ondertussen weet ik waarom ik zo snel en gemakkelijk een SIRET nummer gekregen heb, om de bijenteeld te bevorderen krijgt iedereen die een aanvraag indient i.f.v. de apiculture (toch in Frankrijk) probleemloos dat SIRET-nummer!!
En eigenlijk schrijf ik toch wat ik zelf wil zeker? Als dat nu over mijn hobby, mijn bijen gaat, dan kan niemand daar toch iets op tegen hebben? Tenslotte leest ge wat ge zelf wilt lezen en schrijf ik wat ikzelf wil schrijven. Ik doe dat voor mijn plezier en als er gepubliceerd wordt dan is het omdat een paar mensen er ook plezier aan beleven. Voilà. Dank zij die blog ga ik ook wat centen recupereren, er heeft al redelijk wat volk gereageerd met de vraag om voor hen een potje honing opzij te zetten, gisteren kwam een dame van het dorp vragen of ze honing kon reserveren, komt dus dik in orde.  Ik ga binnenkort ook een paar foto’s publiceren van mijn zelfgemaakte ecologische bijenkasten: warrékasten en een bijgewerkte Kenyaanse kast, misschien zijn er imkers of toekomstige imkers geïnteresserd in zo’n kast. Ik moet dan wel hout bijbestellen want mijn voorraad douglas-planken is op. 
TBH Warré Alle elementen zijn met een kijkvenster, leuk voor de kinderen.
Aan die Kenyaanse kasten is er een geweldig pluspunt waar blijkbaar nog niemand over nagedacht heeft! Ge moet weten dat die kasten ongeveer op tafelhoogte staan (hoger of lager kan ook) en er moeten geen zware hoogsels geplaatst worden of afgenomen. Met andere woorden: imkeren vanuit een rolstoel kan perfect! Of ge laat bij uw kast een oude bureaustoel staan, zo een op wieltjes waarvan ge de hoogte wat kunt regelen, en met uw krukken geraakt ge wel ter plaatse. Bij beleidsmedewerker Karin Vandoorne in het Dijlehof staat een bureau die in de hoogte regelbaar is, komt van Ikea schijnt, hetzelfde kan perfect toegepast worden op zo’n TBH kast (TBH = Kenyaanse kast). Wacht es efkes, waarom zich dan ook niet met een rollator verplaatsen naar die kasten in het rusthuis en zelfs ver daarbuiten? Allé, in plaats van bier en wijn op dat tabletje te zetten, plaatsen we er ons imkergerief op. Ik zie me al samen met papiculteur met onze rollator ons bijen gaan inspecteren. En stel dat we een sponsor vinden om die rollator speciaal uit te rusten voor imkerij? Papiculteur zegt dat ze veel aan zijn mouw trekken, ik stel voor dat hij eens stevig terugtrekt en ons ding laat sponseren, bv. door Pick-it, een bedrijf dat ongetwijfeld toekomst ziet in ons idee, al ware het maar om een paar handelingen te robotiseren.